Vi hører hele tiden, at der mangler faglært arbejdskraft. Det er også tilfældet i Nordsjælland, hvor virksomhederne ofte søger forgæves efter faglærte. De store fag i Nordsjælland er gastronom (kok), finmekaniker (låsesmed), elektriker, tømrer, mekaniker, social- og sundhedsassistent, social- og sundhedshjælper, butiksassistent, regnskabs- og bogholderiassistent og industritekniker og -operatør.

Faglærte tjener væsentligt mere end ufaglærte, men der er store forskelle fra fag til fag. F.eks. tjener en murer ca. 4.500,- kr. mere om måneden end en murerarbejdsmand. På www.ug.dk kan du se den gennemsnitlige løn for nyuddannede i alle fag. Lønnen er ikke den eneste grund til at tage en erhvervsuddannelse, dine chancer for at få det næste job øges væsentligt, hvis du stå med et svendebrev i hånden. Så der er flere gode grunde til at overveje en erhvervsuddannelse.

 

Valg af uddannelse

Der er flere muligheder for at blive faglært som voksen og over 100 forskellige erhvervsuddannelser at vælge imellem. Nedenfor kan du læse om de forskellige muligheder og få svar på, hvordan du kan komme videre.

For langt de fleste kan det være svært at vælge uddannelse, man åbner for nogle muligheder og lukker for andre. Der er tre vigtige spørgsmål at stille sig selv:

 1. Hvad ønsker jeg at lave i de næste mange år? Undervisningsministeriet har en hjemmeside, hvor alle uddannelser og jobs er beskrevet. www.ug.dk De har også en e-vejledning, som man kan ringe til på: 70 22 22 07. Du kan også tale med dit jobcenter om at komme i praktik inden for faget, før du beslutter dig.
 2. Kan du komme ind på uddannelsen og klare kravene til arbejdet? Alle erhvervsuddannelser kræver, at man har bestået 9. klasse med to i dansk og matematik – det svarer til 6 på den gamle skala. Hvis du ikke fik afsluttet folkeskolen eller har gået i folkeskole i et andet land, kan du gå til en optagelsesprøve på erhvervsskolen eller starte på VUC.
 3. De fysiske krav på jobbet kan også være vigtige at tænke på, så du ikke bruger tid og penge på en uddannelse, der er forkert for dig.
 4. Det sidste og måske vigtigste spørgsmål handler om, hvad der er brug for på arbejdsmarkedet. Det er ærgerligt at tage en uddannelse og så ikke kunne finde et job bagefter. Du kan tjekke efterspørgslen ved at læse jobannoncer på Jobnet eller Jobindex, eller du kan tjekke fagene på www.arbejdsmarkedsbalancen.dk.

 

 

 

 

Undervisningsministeriet har inddelt erhvervsuddannelser efter mulighederne for praktikplads og job efterfølgende.

 

Fordelsuddannelse

Du kan starte på uddannelsen, hvis du har 2 i dansk og matematik fra 9. klasse eller bestået FVU trin 4 i dansk og 2 i matematik. Her er rigtig gode muligheder for læreplads og job, og næsten alle elever finder en læreplads i en virksomhed. Der er 30 uddannelser på listen i 2019, har finder du bl.a. en del uddannelser rettet mod industrien og transportområdet. Du kan se den fulde liste her: https://uvm.dk/erhvervsuddannelser/uddannelser/overblik/fordelsuddannelser-2017

 

Normalt

Her er der adgang for alle, som opfylder kravene. Det kræver typisk en god indsats at finde en læreplads. Langt de fleste uddannelser hører til normal-gruppen, bl.a. de fleste uddannelser indenfor bygge- og anlæg.

 

Kvote-plads

Her er du kun sikret en plads på skolen, hvis du har en lærlingeaftale med en virksomhed. Det er f.eks. møbelsnedker, fitnessinstruktør og frisør. Hvis du ønsker en af disse uddannelser, er det en god idé at starte med at finde en læreplads enten i dit eget netværk eller via en virksomhedspraktik arrangeret af jobcentret. Du kan se den samlede oversigt over uddannelser med kvotepladser her: https://www.ug.dk/6til10klasse/erhvervsuddannelsehovedtemaside/hvordan-kommer-jeg-i-gangeudtema/dimensionerede-erhvervsuddannelser

 

Økonomi under erhvervsuddannelse

Du skal regne med at tage grundforløbet på SU. Det varer 20 uger på langt de fleste uddannelser. Der er dog to vigtige undtagelser:

 1. Hvis du er på dagpenge og enten ufaglært eller har en gammel erhvervsuddannelse, du ikke har brugt i mindst 5 år, kan du starte på grundforløbet på dagpenge.
 2. Hvis du indgår en lærlingeaftale med en virksomhed, får du elevløn fra første dag på uddannelsen.

Generelt vil du have en bedre økonomi, hvis du finder en læreplads, allerede før du starter på grundforløbet. De fleste virksomheder foretrækker enten, at deres lærling har gennemført grundforløbet på 20 uger, eller at de kender lærlinge i forvejen, det kan f.eks. være fra en virksomhedspraktik. Nedenfor kan du se en oversigt over, hvordan økonomien vil være i grove træk. De præcise satser kan findes i overenskomsterne for de enkelte fag.

 

 

Grundforløb 6 mdr.

Hovedforløb – skifter mellem praktik i virksomhed og korte skoleperioder

Start på skole

SU

Ufaglærte dagpengemod-tagere kan få dagpenge

Elevløn eller skolepraktikydelse

Mulighed for voksenlærlingeløn over 25 år

Ufaglærte dagpengemodtagere kan få dagpenge

Start i en virksomhed

 

Elev- eller voksenlærlingeløn under hele uddannelsen

 

 1. SU-er er 61 kr. pr. måned for voksne (2019 sats). Enlige forsørgere får det dobbelte.
 2. Skolepraktikydelsen er ca. 7500 kr pr. måned
 3. Elevlønnen starter typisk på 65 -75 kr pr. time og stiger i løbet af læretiden.
 4. Voksenlærlingelønnen svarer til den ufaglærte indenfor området, det ligger indenfor 115 -125 kr. pr. time
 5. Du får enten fulde dagpenge eller 80 %, afhængig af hvilken uddannelse, du vælger.

 

Næste skridt

Næste skridt er en realkompetencevurdering (forkortes RKV). Den skal du have på den skole, der har den uddannelse, du ønsker dig.

Du kan læse mere om RKV her (vedhæftet)

Hvis du er fyldt 25 år er realkompetencevurdering er altid et krav, før du kan starte på uddannelse. Det er uanset om du skal starte som voksenlærling i en virksomhed eller på skolen. Tal med dit jobcenter om at få en RKV.

 

Find en voksenlærlinge plads

Voksenlærlingeordningen er en tilskudsmulighed til virksomheder, der ansætter lærlinge over 25 år. Virksomheden får tilskud til lønnen og lærlingen får en løn, som svarer til den ufaglærte indenfor området. Nogle virksomheder er helt med på ordningen, mens andre ikke kender den. Det kan derfor være vigtigt, at du kender voksenlærlingeordningen, når du prøver at finde en elev-plads. Du kan give denne folder til virksomheden, og fortælle dem, at de skal søge tilskud i Jobcentret i den kommune, hvor virksomheden ligger. Du kan printe denne folder: https://star.dk/media/3806/virksomhedsservice-voksenlaerling.pdf

Det er også vigtigt, at du selv ved, om du er berettiget til at blive voksenlærling. Tommelfingerreglen er, at ledige ufaglærte og uddannede med forældede uddannelser er berettiget til det højeste tilskud. Du kan se oversigten her: https://star.dk/media/6250/skema-over-reglerne-forsoeg-med-en-forenklet-voksenlaerlingeordning-pr.pdf eller spørge i dit jobcenter, inden du starter jagten på en voksenlærlinge­plads – så kan du give virksomheden klar besked!

Hillerød Kommune

Trollesmindealle 27
3400 Hillerød
Telefon 7232 0000
Fax 7232 3213
Skriv til Hillerød Kommune
CVR nr. 2918 9366

EAN numre

Tilgængelighedserklæring

Åbningstider

Mandag - onsdag kl. 10 - 15
Torsdag kl. 12 - 18
Fredag kl. 10 - 13

 

Telefontider

Mandag - onsdag kl. 10 - 14
Torsdag kl. 12 - 17
Fredag kl. 10 - 12